Ben je een 3 of 10 seconden-teamspeler?

Achtergrond gras nieuwsbrief

Wie op school voor het eerst vlotjes tot tien telt, staat voor een magische toegangspoort. Een entree naar de rechterkant van je brein. Je rekenhelft. Je logische kantje. Reden voor een feestje. Zonde dat deze rite de passage op school alleen een logisch feestje is. Dat je niet meteen ook les krijgt in de andere winst van tot tien tellen. Die van rust. Eerst even tot tien tellen, dan pas antwoord geven. Eerst tot tien tellen, dan pas zelf weer aan het woord.

Want daar heb je later aan hun vergadertafels veel lol van. In veel teams heerst de drie-seconden praktijk. Wie heeft er nog iets in te brengen? Een, twee, drie… . Niets, dan heb ik zelf nog een idee…. Wat vind jij hiervan? Een, twee, drie … . Nou, ik vind het een verdomd lastige situatie….

Het drie-seconden-teamlid is tijdens die drie seconden hard aan het werk. Ze zijn talig. Hebben in die korte tijd hun inbreng aardig onder woorden. Het zijn vlotte actie-reactie types. De spelbepalers. Ze balen van hun tragere collega’s: Ik krijg ook nooit eens inbreng van… .

Het 10-seconden-teamlid, neemt wat meer tijd voor een reactie. Beelddenkers vaak. Of ze horen bij de 30% introverten in de organisatie.  Ze hebben even tijd nodig om dat beeld om te zetten in een reactie. Tijd die ze alleen van de drie-seconden-denkers niet krijgen. Ze balen van die immer snelle types: die.. snijdt me steeds de pas af.

En dat kost niet alleen sfeer. Maar vooral de waardevolle inbreng van degenen in je team die 10 seconden nodig hebben.

Tot tien tellen. De simpelste manier om meer uit je bijeenkomst te halen. 

Met dank aan de razendsnelle lezing van Karl Raats. Spreker over creativiteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *