Zeg nooit nee. Grenzen aangeven vraagt om ja

Achtergrond gras nieuwsbrief

Mijn cursisten zijn verstokte ja-zeggers. Verzuipen daardoor in het werk. Leren nee-zeggen is vaak hun doel. Op een manier die geen ruzie geeft, dat dan weer wel. Want wie rilt bij de gedachte nee te zeggen, wil vaak graag aardig gevonden worden.

Het goede nieuws is, dat ze zo verknocht zijn aan het woord ja. Zouden ze simpelweg nee zeggen als de vraag komt of ze vanavond willen overwerken, dan zaten ze nog meer in de problemen. Het woord nee of niet lokt immers bijna altijd een offensieve of defensieve reactie uit. Hoezo kan je niet overwerken? Je ziet toch dat het even alle hands aan dek is? En dat vindt de ja-zegger een lastig soort gesprek.

Ik ontraad ze dus het gebruik van het woord nee en moedig aan om te schaven aan hun ja. Dat begint met het kopen van wat tijd. Om bij het voorbeeld van het verzoek over te werken te blijven: Ja, ik zie dat er veel werk ligt. Geef me even tijd voordat ik reageer. Ik kom er zo op terug.

En leer ze die time-out nuttig besteden. Waar zeg je het liefste ja tegen vanavond en waarom? De verstokte ja-zegger zit dan al gauw verrast met een lijstje voor de neus. Zou die avond ja willen zeggen tegen van alles. Bijdragen aan het afronden van het werk.  Thuis ontspannen om de drukte op het werk vol te kunnen houden.  Betrouwbaar zijn en een afspraak die al staat door laten gaan.

Kiezen is daarna het toverwoord. Wat van al die verlangens voor die avond staat met stip bovenaan? Welke behoefte is het grootst? En die keuze eerlijk te delen.

Vanavond is mijn vaste tennisavond. Ik ontspan daarvan en het houdt me fit. Daar geef ik voorrang aan. Ik begrijp je vraag om over te werken vanavond. Kan ik daar op een andere manier of op een ander moment een bijdrage aan leveren?

Vanavond is mijn vaste tennisavond. Daar geniet ik altijd erg van. Voor één keer wil ik dat opzijzetten om over te werken. Het afronden van deze klus geeft mij namelijk ook rust. En daar heb ik ook behoefte aan. Ik zou wel graag volgende week flexibiliteit om eerder weg te gaan of later te komen.

Zeggen wat je het meest nodig hebt. Een grens die gek genoeg vaak wel gerespecteerd wordt.

Meer lezen over de winst van kiezen? Check de Luisterbasic blogs over communicatie die wel werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *