De kracht van simpelweg vragen wat nodig is

Achtergrond gras nieuwsbrief

Hoeveel kuub, vraagt de man in de loods in Eindhoven. We kijken hem vragend aan. Hoeveel kuub moet ‘ie verwarmen? Hoofdschuddend kijkt hij naar de stadsbewoners die zonder deze basic kennis een houtkachel komen aanschaffen. Van dit merk nog wel. Hij weet hier alles van. Maar wacht geduldig onze vragen af. Als we na wat gokken een getal op de toonbank leggen, laat hij ons een exemplaar zien. Dan heeft u aan deze genoeg.

Een scène in de winkel van een bevlogen Rotterdamse breipionier doet me er jaren later aan terugdenken. Zijn dit alle kleuren groen die je hebt, hoor ik een klant vragen. De breipionierster trakteert haar klant op een warm pleidooi over het bewust beperkte aanbod. Over de zegeningen van het beperken van keuzes. Werken met wat er is. Aanpassen. Over de kracht van slow knittingAchter haar aanbod zit een stevige gedachte. She is a Woman on a Mission. 

De klant doet ongemerkt een klein stapje terug, zie ik.Het pleidooi schrikt wat af. Ze komt gewoon voor dat zachtgroene, aaibare bolletje, gok ik. Hoopt op de vraag ‘hoeveel kuub moet het verwarmen’? Waarvoor heb je het nodig?  Wat is voor jou belangrijk? Ben je opzoek naar een verantwoorde bol en is kleur ondergeschikt. Naar een bepaalde kwaliteit wol en maakt de kleur dan iets minder uit? Of echt een speciale tint.

Kortom: deze klant heeft wat Giraffe luisteren nodig. Binnen Verbindende Communicatie het symbool voor zo luisteren dat op tafel komt wat iemand nodig heeft.

Is dit een pleidooi om bevlogenheid te verstoppen onder de toonbank? Nee en hier al helemaal niet. Het pleidooi is hier bijna overbodig. Want het is er al in de winkel. De klant ziet het aan het aanbod. Aan de manier waarop de winkel is ingericht.

Nee, dit is een pleidooi om te leren achterhalen hoeveel kuub je in elke situatie nu eigenlijk te verwarmen hebt. Met korte, heldere vragen.

Moeilijk? Ik zou zeggen: leer van de kachelverkoper uit Eindhoven.

En dat breiwalhalla? Ja, wol. Rotterdam. Aanrader. Voorlopig even alleen online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *