In gang zettende woorden: Turtle Woman Singing

Achtergrond-gras-5.jpg

Er is een traditie die nieuwe woorden stevig aan de tand voelt. Ze komen er niet zomaar in, in hun gesprekken. Er ligt een slotgracht om hun taal. Wat doet het met ons, als we dit woord gebruiken? Welke invloed heeft het op onze cultuur? Komt het ons ten goede?  Een nieuw woord, vraagt daar so-to-speak, om een Culturele Effect Rapportage.

Woorden voorspellen, is de gedachte hierachter. Een woord gebruiken, is iets in gang zetten. Vooral de naamwoorden liggen onder de loep. Die delen al snel ongemerkt in, vinden ze. Zeg ziek, om maar wat te noemen, en je doet het in een flits: je zet het af tegen gezond. En dat indelen,  dat werkt door. 

Werkwoorden zijn in deze traditie belangrijker. Een woord als ziekte, om daar even bij te blijven, haalt het niet. De groep kiest hier: Op Weg Zijn Naar Beter.  Het woord leraar dito. Dat is hier een Enabler of Learning. Door mij voorzichtig vertaalt tot Mogelijkmaker Van Leren. Beschrijvingen met een werkwoord.

Verhaaltjes in een paar woorden, waar mijn creatieve kantje meteen aan de haal gaat.  Ze geven beweging aan. Niet wat het is, maar waar het naar toe wil,  klinkt er in door. Er zit meer leven in.

Leraar geeft me een beeld van een man voor een groep leerlingen. De Mogelijkmaker Van Leren, prikkelt mijn fantasie.  Mijn brein schiet alle kanten op. Je kunt leren van alles om je heen. En dat denk ik echt niet alleen omdat ik net de documentaire My Octopus Teacher heb gezien. Enabling Learning graaft zelfs naar een laag dieper. Dat te vinden waardoor leren mogelijk is. Een queeste.

De door mij o zo graag geraadpleegde auteur over deze traditie, Paula Underwood, kreeg in haar gemeenschap de naam Turtle Woman Singing, Dat geeft mijn rechterbrein een rilling van genoegen. En dat zit hem niet in de feiten: de schildpad die symbool staat voor de Vijf Naties, waar haar traditie bij hoort. Zingen dat staat voor vertellen.

Het zit hem in de beweging van dat zingen. Een vrouw die een naam krijgt die in gang zet dat het verhaal verteld wordt. Simpelweg omdat er ook een werkwoord in zit.

Plek voor Gesprek ligt als voorbeeld op mijn bureau. Welk magisch werkwoord geeft hier een beetje bruis? Geeft richting aan zonder al van alles vast te zetten? Voorspelt dat het een plek zal zijn waar gebeurt wat je graag zou willen? 

Heb het niet 1,2,3 te pakken. Vertalen naar een kort verhaal, met een werkwoord neemt tijd merk ik. Het vraagt om helder te hebben welke beweging je zoekt. Place that Enables Listening? 

Wat als iedere naam een werkwoord heeft dat richting geeft? 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *