The Chicken Scratch Path

Achtergrond gras nieuwsbrief

Over de stille kracht van je kleinste keuzes.

Je beslist wat af op een dag, ontdek ik als ik er de schijnwerper op zet. En dan heb ik niet over de vraag der vragen: wat eten we vandaag? Nee ik zit in de haarvaten van beslissen. Zoom in op microbesluiten. Met dit blog als oefenweitje.

Eerst nog even omdraaien? Honden uitlaten of direct aan de slag met dit blog? Tijdens het schrijven een appje beantwoorden? Toch even kijken hoeveel besmettingen er vandaag zijn?  Mijn bron nog een keer helemaal doorlezen? Op een vel papier teken ik al mijn beslissingen in.

Tekenen, dus. Want dit is geen gewoon lijstje. Ik oefen me in de kunst van het Chicken Scratch Path. Een Native American methode om je de kracht en impact te laten voelen van je microbesluiten.

Cruciaal in deze denkwijze is te beseffen wanneer je een besluit neemt. Wanneer sta ik op een kruispuntje: kies ik ja of kies ik nee. Met nadruk op dat ‘je’: het gaat om feeling voor je microbeslissingen.

Want een groot besluit is in deze filosofie, slechts de optelsom van een lange reeks kleine ja/nee besluiten. Wie zich niet bewust is van de impact van het groeiende momentum en de kracht van al die kleine besluiten, kiest eigenlijk niet meer. Al die kleine beslissingen, duwen je namelijk een bepaalde kant op.

The Chicken Scratch Path, is hoe je zichtbaar maakt waar al je kleine stappen naar toe leiden. Je tekent voor elk klein besluit simpelweg een V. En geeft aan wat je doet: links is ja, rechts is nee. Zo zie je letterlijk je pad ontstaan.

Stilstaan bij mijn kleine besluiten, mijn paadje al scharrelend in beeld hebben. Dat brengt mij in ieder geval tot mijn eerste blog sinds de lock down. Ik zie wat mijn vaak niet zo bewuste ‘nee en ja ‘ besluitjes zijn. En hoe een stuk of tien daarvan al het verschil maken.

Een meanderend scharrelpad ligt voor me. Recht op mijn doel ging ik niet af. Want ja: ik beantwoordde toch even dat appje. En draaide me nog even om. En ging toch eerst die teckels uitlaten.

1.4 poten bestand PNG veel pootjes

 

 

The Chicken Scratch Path.

Uit The Great Hoop of Life:

A Traditional Medicine Wheel for Enabling Learning and for Gathering Wisdom,

Paula Underwood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *