Hoeveel geweld zit er in je compliment?

Achtergrond gras nieuwsbrief

Wat een geweldig werk heb je geleverd. De woorden draaien als een kostbaar hologram in haar handen. Ze aait het woord dat het meest glanst.  Tintelt van de feelgood hormonen. Om dat nu gewelddadig te noemen? Boos verbaal geweld, dat snapt iedereen wel. Maar wat is er in hemelsnaam mis met een aardige opmerking?  Dat is een collega om te zoenen. Die is altijd zo betrouwbaar. Daar spat het verbale bloed toch niet echt van af?

Toch zit zo’n compliment keihard in het rijtje ‘vormen van geweld’ bij een training Geweldloze Communicatie. Het is een oordeel. Hoor het en nekharen komen overeind.  Ze triggeren aanvallen of verdedigen. Als de kruitdampen van een compliment zijn opgetrokken, zie je dezelfde reflexen.Het was geen moeite hoor. Leuke jurk: uitverkoop. 

Hoe filter je dat oordeel er simpeltjes uit? Zodat alleen het goud van het echte compliment op de zeef blijft liggen. Koester je positieve oordeel als een mooi beginnetje. Poets het op. Maar zie het voor wat het is: de opmaat naar het echte werk. Het tikken tegen het glas om de aandacht te trekken voordat je speech begint. Dames en heren mag ik even uw aandacht. Wat een geweldige prestatie van dit team.

En maak het na die voorzet mooi af. Vertel waarom het jou persoonlijk zo enthousiast maakt. Hoe het bijdraagt aan iets dat voor jou belangrijk is.  Het is leuk te horen dat iemand je rapport gewèldig vindt. Maar het is nog leuker om te horen waarom dat zo is. Vertel dat je blij bent omdat het op tijd af is en je daardoor een belangrijke deadline haalt. Dat je blij bent dat het kort en bondig is omdat je het al druk genoeg hebt. Vertel welke gedachte je interessant vindt en waarom die je nu net ergens mee helpt.

Dat tintelt je heel anders. 

 

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *