Odette Bovenberg

Niet elke gedachte is een gouden ei.None of us, is as smart as all of us.

De foto flitst voorbij in een speurtocht naar iets anders. Ik rem af, scroll voorzichtig terug. Dit slaat de spijker op de kop. Dat schuine omhoogkijken. Dat voorzichtige lachje. Die forse neus.

De zwerver in me stapt direct dit zijpad in. Blij met dit excuus om niet af te ronden wat ik aan het doen ben. Zoomt in op details. De pony van karton. De echtheid van de kuikens. Zoomt uit: even stil van deze vondst.

Dit ben ik. Hoe kan ik ooit beter uitleggen wat ik doe? Ik met mijn verzameling gouden eieren in mijn hoofd. Geraapt op de meest uiteenlopende plaatsen.  Te koop voor wie me er mee ziet lopen. Je zal maar handelen in The Golden Eggs Of Empathy, als je zo’n foto tegenkomt.

Want mijn rekje gouden eieren, draait om empathie en structuur. Empathie in de zin van elkaars inbreng kunnen en willen ontdekken. Luisteren op een manier die bruis geeft. Met een structuur die prettig dwingt. Dol op de uitspraak van Jules Deelder ‘Binnen de perken is evenveel mogelijk als daarbuiten’.

De impact van luisteren om het betere plan op tafel te krijgen, leerde ik  in mijn jarenlange werk met Ondernemingsraden bij Shell.  Daar leer ik kien te zijn op alles wat dat echte uitwisselen bevordert. Mijn opvoedkundige wanhoop aan de keukentafel is daarbij een blessing in disguise. Het brengt me naar een training Geweldloze Communicatie. Waar ik leer denken in behoeften. Wat heb ik nodig om deze klus goed en met resultaat te doen? Wat hebben wij als team nodig? En bekijk ik de energievretende gewoonten van aanvallen en verdedigen in overleg met andere ogen. 

Had-Ik-Dit-Maar-Eerder-Geweten ervaring. Die nieuwsgierig maakt. Wat zijn nog meer simpele, krachtige modellen waarmee samenwerken in teams soepeler gaat? Het begin van een zwerftocht.  Zo vond ik mijn Vijf Simpele Vaardigheden en Verhalen die de samenwerking in teams een oppepper geven. En één simpele, krachtige methode om het beste pad naar een doel te kiezen met een team.

Waarom ik vooral graag werk met zorgprofessioanls? Ach, wie als achtienjarige begint op een operatiekamer, raakt respect en voorliefde voor die wereld nooit echt meer kwijt. Om me heen merk ik hoeveel er daar nog valt te winnen als samenwerking moeitelozer zou zijn.

Het Aanbod  De leerling verpleegster  Contact

 

Op de foto een vrouw met een Easter Bonnet.  Empty Cup weet nog niet of en zo ja wie de auteursrechten op de foto heeft.