De magie van ‘Wat maakt dat je dit zegt?’

Achtergrond gras nieuwsbrief

Ik geloof niet dat je me goed begrijpt. Mara buigt zich nijdig dichter naar haar toe. Ineke probeert haar stoel onmerkbaar wat naar achteren te schuiven. De knoop in haar maag groeit. Ze mist een kop thee in haar handen. Wat was ook al weer de manier om zo’n naderende Mara te ontwapenen? Ze graaft, en graaft. Net voor Mara haar mond weer opendoet, weet ze het weer. Wat maakt dat je denkt dat ik je niet begrijp?

Dat lucht op. Mara veert terug in haar stoel. Ze kijkt verbaasd. Is zij aan zet? Moet zij iets zeggen? Dat is toch duidelijk? Je pusht me, op al die regels.

Geen actie-reactie, herinnert Ineke zich. Niet ingaan op dat Je pusht me. Hoe verleidelijk ookWat maakt dat je het lastig vindt dat je volgens de regels moet werken? Jezus, wat een cursuszin.

Maar het werkt. Mara is weer even stil. Verrast. Nou, ik baal er gewoon van. Al die strikte regels. En ik vind het vaak ook nog onlogisch ook. En dat gedram erover van jou, dat irriteert me.

Ineke ontspant. Haar paniek is weg. Dit is Mara’s probleem. Niet het hare. Wat voelt daar niet goed aan?

Weer valt Mara even stil. Ineke ziet haar graven naar woorden. Ze leunt achterover in de onbuigzame, plastic stoel. Zou ze nog meer durven? Maakt het je boos omdat je het betuttelend vindt?

Mara kijkt verrast op. Ja, betuttelend. Alsof we zelf niet weten dat we alles altijd moeten bijvullen. We zijn toch niet gek. Het venijn zakt weg uit haar stem.

Baal je omdat je het werk daardoor minder leuk wordt? Dat wordt het niet, dat is al zo. Vroeger mochten we alles zelf regelen. We konden geintjes uithalen. En nu: nu moet alles.

Wil je dat ze erop vertrouwen dat we het zelf wel goed regelen? Zeg ik dit? What the f…, ik lijk wel een therapeut, denkt Ineke.

Maar Mara knikt heel lang. Ja. Alle ergernis is weg uit haar stem. Gewoon vertrouwen.

Ineke krijgt er kippenvel van. Is dit haar eerste succesje verbindend communiceren? Na drie lessen? Met Mara? Verbaasd tevreden zit ze heel stil in die stoel. Geen idee hoe ik nu verder moet. Maar thee halen dan. Wil jij ook?

 

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *