Geef je team ruimten die wel werken

Achtergrond gras nieuwsbrief

Ze weten daar dat ruimte ertoe doet. En we hebben het hier niet over een raam open en een bloemetje op tafel. Ze weten dat het doorwerkt in het brein. En ze ontdekken wat ruimte doet met groepsprocessen. Ik zit er in een zaal zo groot dat het bijna zonde is daar een besluit te nemen. Why choose als de ruimte eindeloze mogelijkheden ademt. Zit in een boot, ja een echte, om te ervaren wat dat doet met je wil om ‘het ruime sop te kiezen’ met een project.

Zit in een kuil, een grot, een theater. Krijg kleuren, beelden, tafels of juist geen tafels om me heen. En ervaar bij elke ruimte wat het met me doet. Of beter: wat die met mijn groep doet.

Kom je in de zitkuil snel tot besluit? Is zo’n boot zinvol als iedereen nog niet ‘aan boord is’? Is een grote ruimte ideaal voor het spuien van ideeën of frustraties? Blijft het hangen in suggesties spuien als de ruimte geen grenzen aangeeft?

Mijn moderne brein smult. Ruimte doet ertoe. En hoe. Elke fase in een project zijn eigen ruimte zou je bijna zeggen. Geef een team vooral niet alle ruimte, als actie geboden is. Dat is wel duidelijk. Nooit meer achteloos in een zaaltje trainen. Nee, eerst de ruimte naar je hand zetten.

Dankbaar voor de workshop van Robert Verheule.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *