Gaining heart and purpose in a complex world

De genezende werking van kunnen doen wat je te doen hebt

Vijf generaties geleden, was de grootmoeder van mijn grootvader genezeres te midden van haar Volk, de Oneida uit het westen van Pennsylvania.

Ze werd gevraagd te zorgen voor een oude man die langzaam aan het sterven was. Hij was Erie, een Hoeder van de Oude Dingen, de laatste hoeder in die omgeving.

Tijdens zijn leven had hij de verantwoordelijkheid genomen voor een grote verzameling Gesproken Geschiedenissen, Manieren van Leven en Verhalen om van te Leren.

Door het nederzettingenbeleid van de Verenigde Staten was hij losgeslagen van zijn volk.  Hij kon niemand vinden om de Oude Overleveringen aan door te geven. Niemand met wie hij de geduldige uren kon doorbrengen die nodig zijn om dat te leren. Hij was aan het doodgaan van verdriet.

Om haar patient te helpen, begon de grootmoeder van mijn grootvader, al deze oude wijsheid van hem te leren. Gaandeweg, verbeterde zijn toestand. Gaining heart and purpose in a complex world.

Die laatste zin laat zich door mij maar niet vertalen. Die raakt aan doel, bestemming, iets hebben om voor te leven.

Terwijl ik hem wel dolgraag vertaald zou zien. Want door wat daar werd gegained zijn wel de Oude Learning Stories bewaard waar ik mee werk. Heeft Paula Underwood ze allemaal kunnen en mogen vastleggen. Openbaar kunnen maken for all willing to listen. 

Gratis workshop voor een rake vertaling dus. Die de winnaar mag aanbieden aan een team in de zorg. Over zo’n Learning Story.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *