Hoe je als team ‘de koppen leegt’

4.1 zwaluw effecten PNG

Wel eens met een bomvol kopje door een gang gelopen?

Je blik half op dat kopje, half op je pad. Je tempo vertraagd, bewegingen voorzichtig. Wee de collega die je nu staande houdt om je iets te vragen.

Als je eigen kop vol zit, is het niet anders. Je bent voorzichtiger. Denkt trager. Komt niet zo makkelijk op een briljant idee. Laat staan dat je nog opneemt wat er in een vergadering op tafel komt.

Zinloos, je aanwezigheid in dat overleg. Zonde van tijd en energie.

Je kop kunnen legen in je eentje: ach dat lukt wel. Ieder heeft zo zijn eigen manier. Kantooryoga. Stukje lopen. Even naar buiten.

Maar hoe doe je als team? Net als handen scrubben en steriele kleding aantrekken voor een operatie, levert het als team veel op als je een paar stappen doorloopt voordat je begint. Het hoofd leegmaken is daarbij stap één. Op een rij zetten wat iedereen nodig heeft voor zinvol overleg een goede tweede. Verrassend genoeg, doen veel teams het niet. Ze vinden het raar. Of hebben het al zo druk. Dus nemen hier de tijd niet voor. Zonde. Want je gooit eigenlijk voor de start de de helft van de winst van die bijeenkomst al weg.

In een sessie van drie uur, leert het team welke start van het overleg voor hen het beste werkt. Welke ze in staat stelt met meer plezier meer resultaat te boeken.  De groep krijgt een paar methoden aangereikt en oefent als team direct of ze voor de groep werken. Het team gaat naar huis met een aanpak of ritueel dat werkt voor dat team en dat het team graag bij elk overleg inzet.

Eerst iets meer over lezen? Zie de blogs over vergaderingen om van te watertanden.

Vergaderen alsof je repeteert met een koor  

Illustratie: Ondine de Kroon op verzoek van the Empty Cup Company