De beste voorstellen op tafel luisteren

WerkafsprakenHet is de droom van elke teamsessie.

Met een plan, idee of voorstel komen, dat het helemaal is. Waar je als groep een fraai nieuw pad inslaat. Een winner. De benen op tafel en knallen maar.

De praktijk is alleen vaak niet zo geweldig. Op tafel liggen stapels plannen die het niet gaan worden. En wat er wel bovenuit steekt: dat is niet altijd het beste idee. En niemand merkt dat er een beter idee aan tafel zit.

Teams ontbreekt het vaak aan een simpel model op zo’n moment. Een model dat het brainstormen die focus geeft. Een model dat aansluit op het doel waar het team naar op weg is. En een aanpak die recht doet aan alle talent dat aan tafel zit. Waarbij ieders inbreng ingezet wordt om tot drie top-ideeën te komen.

Dat de introvert uitnodigt op een manier die werkt. Toch zonde als die niet uit de verf komt op zo’n moment. Want gemiddeld is 30% in je team wat introvert.

In een sessie van vier uur, leert een team een methode om de beste voorstellen op tafel te krijgen. De groep oefent met de eigen  actuele situatie. Gaat naar huis met de drie voorstellen die echt de meeste kans van slagen hebben. Ze kunnen het daarna prima zelf.

Heel het team inzetten  Contact

Met dank aan het werk van William Bridges en de varianten daarop.
Foto: Werkoverleg in de zorg. Komt alles hier op tafel? Onbekend of en zo ja wie copyright op deze foto heeft.