Hoe vaak kan een team bloeien?

-9

Mijn bak rood, roze geraniums bloeit voor de derde keer dit jaar. Kwestie van rigoureus uitgebloeide bloemen verwijderen, water en af en toe wat Pokon. Straks mogen ze uit het zicht bijkomen. Mooi toch?

De werkvloer is vaak zo’n bak geraniums. Managers knijpen maar al te vaak de uitgebloeide bloem eruit in de hoop op een tweede bloei. Of een derde. Bonusje in de gieter…. En net als op mijn terras is de keerzijde: weinig of slecht zaad. Met als gevolg dat….

Prikkelt dit beeld? 

Verhalen, metaforen en beelden kietelen de rechter hersenhelft. Waardoor ‘de hele mens’ aan je vergadertafel zit. Ze maken het mogelijk om lastige situaties op een neutrale manier te bespreken. En het is een manier om te zorgen dat iets langere tijd blijft hangen. Of dat waar is kan je zelf testen: waar denk je aan als je een bak geraniums ziet.

Is het nuttig in je team besprekingen? Oordeel zelf: Wat nodigt meer uit tot dialoog: Ik voel me net een geranium die vier keer moet bloeien deze zomer of Ik vind de werkdruk te hoog.

Test het eens uit. Vraag je team eens als er een lastig thema op tafel ligt, waar ze het mee vergelijken. Wedden dat die metaforen een andere dialoog geven.

Enne: denk ook eens na over de keerzijde van eeuwige bloei. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *