Zonder woorden zeggen waar je geraakt wil worden

 Achtergrond gras nieuwsbrief

Het is warm en een tikje ongemakkelijk. Op het programma staat de herhaling van de workshop niet vermeld. Het loopt daardoor niet storm. De drie deelnemers kijken wisselend de vloer en elkaar wat aan. Dat verandert snel als de les begint. We staan zo ver als mogelijk van elkaar af. Of juist zo dichtbij als kan. En daarna, godlof, ze ver als prettig voelt. Met een stand van de ogen die doet ontspannen. Waar komt toch die mythe vandaan dat oogcontact zo’n zegen is?

Neem even de tijd om je lichaam goed te voelen. Ontdek waar je eigenlijk best heel graag even aangeraakt wil worden. Wijs dan precies aan waar je graag de hand van je partner (je oefent dit met in tweetallen) zou willen hebben. Een verzoek dat de ogen doet sluiten. Laat voelen. Waar knaagt er iets in mijn lijf? Onderrug en schouder blijken verrassend unanieme plekken die geraakt willen worden. En vraag je partner of ‘ie dat wil doen.

De partner krijgt ook instructies. Blind voldoen aan het verzoek is niet waar dit om draait. De partner kiest: doe ik het wel, of doe ik het niet, die handoplegging. Een verzoek is tenslotte een verzoek. Geen eis.

Wie, behulpzaam als ze allemaal zijn in de zorg, voldoet aan de wens, blijft alert. Een hand op een aangewezen plek neerleggen is één ding. Hoe lang dat duurt is vers twee. Wat voelt comfortabel? Wanneer is het welletjes?

Zo tasten we letterlijke en figuurlijk wat af. Woorden komen er niet aan te pas in dit simpele spel van aangeven wat je nodig hebt en grenzen aangeven en accepteren. Het effect is verrassend ontspannend voor wie de hand van een wildvreemde psychiater op de schouder heeft.

Soms zit er veel winst in een niet aangekondigde herhaling van een workshop. Met een volle bak, was het een andere les geweest. Want deze beleving, is goud waard voor wie les geeft in Verbindende Communicatie. Waar helder aangeven wat je nodig hebt nogal een thema is. Of dat nu juist wel, of juist niet die hand op de schouder is.

Met dank aan Marjolijn Zwakman en Circus Engelbregt voor het geven van de training: Raak me aan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *